facebooktwitterpinterest

Reseñas, información para Comunitat de Regants de l'Alt Urgell

Comunitat de Regants de l'Alt Urgell

Sobre Nosotros

Comunitat de regants sense ànim de lucre.

Historia

Originalment, terres que ara formen part del perímetre regable de la CRAU, es regaven, unes, des de la Font de Santa Magdalena, les aigües de la qual eren transportades per la Séquia Nova de Verdú, que pren l’aigua del riu Cercavins, d’on derivaven una sèrie de séquies de terra, que regaven terres situades al sud dels TTMM de Tàrrega, Vilagrassa i al nord del TM de Verdú i, les altres, al bell mig del TM de Tàrrega i Vilagrassa es regaven mitjançant séquies derivades del riu Ondara. Aquestes darreres, les del riu Ondara, anys més tard constituïren, respectivament, les CCRR de Tàrrega i Vilagrassa.
Tota aquesta ‘comarca’ era denominada com ’Alt Urgell’ i aquests regs eren molt precaris ja que es tracta d’una zona amb un especial microclima marcat per l’escassetat de pluges, que abocava als pagesos d’aquesta zona a una pobresa endèmica, fet que encara era més punyent si es té en compte que es trobava a tocar de les zones regades pel Canal d’Urgell (de fet, aquestes importants sequeres de primers del segle XX van motivar la construcció del Canal Auxiliar d’Urgell).
Aquella situació de pobresa va portar als pagesos de la zona a organitzar-se dins de les Hermandad Sindical de Labradores i crear una agrupació de productors per a la realització d’obres o millores d’interès local que en data 29/06/1956 es constituí com a Grup Sindical de Colonització núm. 1448 (que anys més tard es constituiria en la CR de l’Alt Urgell’).
La finalitat del grup era projectar, finançar i executar les obres o millores d’interès local a benefici dels productors, així com explotar i conservar les obres o millores realitzades, concretament, es constitueix per a la millora consistent en posar en reg amb aigües sobrants del Canal d’Urgell per a benefici de les finques dels regants, amb un total de 4.526 ha, dels TTMM de Tàrrega (incloent els nuclis ara agregats de Claravalls, Altet, Figuerosa i el Talladell), Vilagrassa i Verdú, i on hi eren incloses, entre d’altres aquelles zones de reg precari abans esmentades (també les CCRR de Tàrrega i Vilagrassa del riu Ondara).
En data 3/02/1959 es formalitzà l’escriptura pública de contracte innominat entre la Diputació de Lleida, els Ajuntaments de la zona, el Grup Sindical de Colonització 1448 (posteriorment esdevindrà CRAU) i la societat Canal d’Urgell, SA., on s’estipulava que aquesta darrera s’encarregaria de la redacció del projecte de captació al Canal d’Urgell, elevació i canal de distribució (Canalet) per a sol·licitar la concessió o autorització de regs de l’esmentada zona. El cost del projecte l’abonaria la Diputació de Lleida a la societat Canal d’Urgell, SA amb càrrec a les subvencions futures corresponents als Ajuntaments, mentre que el Grup Sindical de Colonització 1448 es faria càrrec de les despeses d’estada i manutenció dels tècnics de camp.
En data 5/10/1960, per resolució Comisaría de Aguas del Ebro (BOE 11/11/1960) la societat Canal d’Urgell, SA esdevé titular de l’autorització d’aprofitament d’aigües sobrants de reg de la comarca de l’Alt Urgell de Tàrrega. A la mateixa resolució s’obliga al Grup Sindical de Colonització 1448 a executar les obres al seu càrrec i en nom propi, amb assistència tècnica i control per part de la societat Canal d’Urgell, SA (segons allò convingut entre ambdues parts el 3/02/1959), fent-se càrrec dels costos d’aquella direcció d’obra, del cost d’adquisició de terrenys i del cost de les expropiacions, entregant els terrenys lliures de servitud a la societat Canal d’Urgell, SA.
En data 15/02/1963 es publica Ordre Ministerial (BOE 7/3/1963) on autoritza a la societat Canal d’Urgell, SA a aprofitar fins a 2335 l/s (14h/dia ➔ 117.614 m3/dia) d’aigües del Canal d’Urgell no utilitzades per al reg de 4526 ha de la zona de l’Alt ’Urgell, amb l’execució de les obres d’acord amb el projecte aportat. S’obliga també a que els usuaris es constitueixin en CR passant a aquesta els drets que atorga l’autorització al terme de la concessió a la societat Canal d’Urgell, SA.
En data 15/09/1963 es constituí la Comunitat de Regants de ‘l’Alt Urgell’ de Tàrrega.


El 31/12/1963 s’extingí l’autorització de la societat Canal d’Urgell, S. A. passant a la CRAU, i en aquella mateixa data l’Instituto Nacional de Colonización concedí un préstec al Grup de Colonització 1448 per a la construcció del Canal.
En data 17/09/1967 es publicà l’Ordre Ministerial per la qual fou declarada vàlidament constituïda la CR ‘Alt Urgell’ i s’aprovaren les Ordenances i Reglaments.
En data 20/03/1968 es reguen les primeres finques de la CRAU a partir del canal i aprofitant les séquies del regs antics (derivades de la séquia Nova de Verdú).
En data 3/07/1968 es publica l’Acta de Comissaria d’aigües pel qual es fa el reconeixement final d’obres (estació de bombament, la impulsió i el canal) i que aquestes s’han fet d’acord amb el projecte redactat per la societat Canal d’Urgell, SA i en data 24/07/1969 la Dirección General de Obras Hidráulicas aprova l’Acta de Reconeixement Final de les Obres de l’estació de bombament, la impulsió i el canal.
A finals de l’any 1969 per a poder finançar les obres de la xarxa de distribució de reg l’Instituto Nacional de Colonización demana la realització dels corresponents projectes, resultant que el cost de les obres a realitzar escapava, a criteri de l’INC d’una obra d’interès local. Degut a la necessitat del reg, disposant d’EB, impulsió i Canal, la CRAU es disposà a construir al seu càrrec l’esmentada xarxa de distribució.
En data 28/08/1970 es publicà el Decret 2770/1970 pel qual la zona de reg de la CR ‘Alt Urgell’ era declarada d’interès general.
En data 28 de gener de 1971 es dicta Decret 255/1971 pel qual s’aprova el Pla General de Colonització, on s’esmenta que l’Institut Nacional de Colonització redactarà els projectes i executarà les obres que resten pendents de realitzar de la xarxa de de distribució, així com les basses de regulació i la xarxa de camins.
En data 16/06/1980 es realitza l’Acta d’entrega provisional de les obres de diferents sectors.
Durant els anys 1980 i 1981 hi hagué molt malestar entre els regants ja que les obres presentaven multitud de problemes i no es podia garantir el reg.
El 12/02/1982 es realitza la recepció definitiva de les obres (finalment no es varen executar les obres corresponents a les basses de regulació, les quals es varen executar l’any 2000 ‘Altet’ íntegrament a càrrec de la CRAU i l’any 2011 ‘Paupaterres’ subvencionada, en part, pel DAAM).
En data 6/03/1991 per Resolució de la CHE els estatuts de la CRAU s’adaptaren a la Llei d’Aigües de 2 d’agost de 1985.

Misión

Garantir el reg per tal de millorar la renda de les explotacions agraries.

Dirección: Calle Sant Pelegri, 1, 25300 Tárrega
Teléfono: 973 310 837
moc.liamg@llegrutlac
Ciudad: Tárrega
Ruta: Calle Sant Pelegri, 1
Código postal: 25300


Lugares similares cerca
Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Tàrrega i Comarca - AFATC Associació de Familiars de Malalts d'Alzheim... 92 metros Muy buena atención tanto a los enfermos como a los familiares .
Foment Targarí Foment Targarí 122 metros Organització sense ànim de lucre
Agenta Tàrrega Agenta Tàrrega 162 metros L'Agrupació d’Entitats de Tàrrega treballa amb l’objectiu de generar una xarxa entre ...
Societat Caçadors Tarrega Societat Caçadors Tarrega 195 metros La Sociedad de Tárrega organiza desde el año 2002 la Feria del Cazador "Ciutat de Tár...
TarreGATS TarreGATS 221 metros Asociación sin ánimo de lucro cuyo objetivo es la gestión y control de las colonias d...
Plataforma d'Afectats per l' Hipoteca de l'Urgell - Segarra Plataforma d'Afectats per l' Hipoteca de l'U... 221 metros TENS PROBLEMES PER FER FRONT LA TEVA HIPOTECA? T'ESPEREM TOTS ELS DIMECRES AL CENTRE ...
Demarcació Nord Occidental - MEG Demarcació Nord Occidental - MEG 221 metros Demarcació Nord Occidental de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Motardstarrega Motardstarrega 396 metros Los kebab buenísimoComida: 5/5
Qualia Qualia 518 metros Traducido por Google Un gran equipo!!! Original Un gran equip!!!
Concurs Teatre Amateur Tàrrega Concurs Teatre Amateur Tàrrega 876 metros CONCURS DE GRUPS DE TEATRE "CIUTAT DE TÀRREGA "
Associació Protectora d'Animals de Tàrrega Associació Protectora d'Animals de Tàrrega 14 km Una protectora entregada y responsable, con una gran cantidad de perretes que esperan...
Reseñas
Traducido por Google Han acometido la mejora de casi 2000 ha de regadío en 5 años por administración directa con un coste de la obra muy ajustado Original Han escomès la millora de gairebé 2000 ha de regadiu en 5 anys per administració directa amb un cost de l'obra molt ajustat
Comenta sobre este lugar

Agregue este mapa a su sitio web;



Nosotros usamos cookies

Utilizamos cookies y otras tecnologías de seguimiento para mejorar su experiencia de navegación en nuestro sitio web, mostrarle contenido personalizado y anuncios dirigidos, analizar el tráfico de nuestro sitio web y comprender de dónde provienen nuestros visitantes.. Política de privacidad