Egiptologia
L'Institut Interuniversitari d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) va ser creat l'any 1988 per un grup d'orientalistes, egiptòlegs i indoeuropeistes de diverses universitats catalanes i espanyoles, a partir d'una iniciativa del Dr. Gregorio del Olmo Lete, catedràtic de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona. Actualment, l'Institut compta amb quatre seus, respectivament, a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universidad de Murcia i a la Universidad de Salamanca.
El 1992 es va constituir a la Universitat Autònoma de Barcelona una seu específica i independent de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA-UAB). Els primers director i secretari d'aquesta secció foren el Dr. Jordi Cors i el Dr. Agustí Alemany, llavors professors del Departament de Filologia Clàssica. Els altres membres fundadors foren el Dr. Josep Montserrat (Dep. de Filosofia), el Dr. José Fortes (Dep. de Filologia Clàssica), el Dr. Omar Ouakrim (investigador adscrit a l'àrea de Lingüística del Departament de Filologia Hispànica); el Dr. Josep Cervelló (egiptòleg llavors extern); i el Dr. Ignacio Márquez (assiriòleg extern). Des de 1992 fins a l'actualitat, han estat successius directors de l'IEPOA-UAB els professors Jordi Cors, José Fortes, Josep Montserrat i novament Jordi Cors (director actual). En aquests moments, formen l'equip d'investigadors i docents de l'IEPOA-UAB els professors següents: Agustí Alemany (indoeuropeista; Dep. de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana), Josep Cervelló (egiptòleg; Dep. de Filosofia), Jordi Cors (semitista; Dep. de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana) i Josep Montserrat (coptista; catedràtic emèrit; Dep. de Filosofia).
Els anys 1988 i 1992, respectivament, les seus de la UB i de la UAB de l'IEPOA van començar a impartir el Màster en Estudis Orientals: Egiptologia i Assiriologia. El curs 1994-95, a la UAB, el Màster es va convertir en un programa de Doctorat adscrit al Departament de Filosofia. Al mateix temps, la UB va deixar d'impartir-lo, de manera que la UAB es va fer càrrec en solitari de tota la docència de l'Institut. Per raons de finançament, el curs 1999-2000 es va decidir deixar de fer el Doctorat i es va reprendre la fòrmula del Màster propi. Des de l'any 2002-03, la secció de l'IEPOA de la UB torna a impartir docència i les dues seus barcelonines de l'Institut s'han repartit les especialitats, de manera que actualment l'Assiriologia es fa a la UB mentre que l'Egiptologia es fa a la UAB.
Entre els cursos 1999-2000 i 2009-10, l'IEPOA de la UAB va impartir successives edicions de dos programes propis de postgrau: la Diplomatura de Postgrau en Egiptologia (programa d'introducció a la disciplina, d'un any de durada) i el Màster propi en Egiptologia (programa d'especialització, de dos anys de durada). Entre els cursos 2005-06 i 2008-09, a més, l'IEPOA va oferir un programa de Doctorat en Egiptologia. L'objectiu d'aquest programa era que els inscrits (que havien de tenir una formació egiptològica prèvia) poguessin fer els seus estudis doctorals específicament en Egiptologia i una tesi doctoral de temàtica egiptològica. Aquest programa ha generat tres tesis doctorals llegides i vuit treballs de recerca de doctorat llegits.
A partir del curs 2009-10, l'oferta docent de postgrau de l'IEPOA de la UAB s'ha adaptat a les directrius de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). Els tres programes anteriors han donat pas a tres de nous, dos d'oficials i un altre de propi. El primer és el Màster Oficial en Llengua i Civilització de l'Antic Egipte, de 120 crèdits ECTS distribuïts en nou mòduls lectius i dos anys acadèmics. Es un títol d'especialització, destinat a la formació d'egiptòlegs professionals. Dóna accés al segon programa oficial, el nou Doctorat en Egiptologia, que, juntament amb el Màster, constitueix el Programa de Doctorat en Egiptologia. El tercer programa és el nou Postgrau propi en Egiptologia, de 55 crèdits ECTS distribuïts en cinc mòduls lectius i dos anys acadèmics. És un títol de formació egiptològica general.
En l'àmbit de la recerca, l'IEPOA de la UAB ha desenvolupat, entre 2006 i 2009, un projecte finançat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya, en el marc del programa d'Ajuts per al desenvolupament de treballs de prospecció i excavació arqueològiques i paleontològiques internacionals (EXCAVA). El projecte es titulava: Excavacions arqueològiques i documentació epigràfica a Saqqara (Egipte): jaciments de Kom el-Khamasin i Menawat. Des de 2010, l'Institut desenvolupa un nou projecte, finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación en el marc del VI Plan Nacional de Investigación Científica, Desarrollo e Innovación Tecnológica. Es titula: Los semagramas de los Textos de las Pirámides entre iconicidad y realidad referencial (ca. 2380-2160 a.c.). Estudio paleográfico, filológico, semiótico e histórico-cultural. L'investigador principal dels dos projectes és el Dr. Josep Cervelló Autuori.
L'IEPOA de la UAB edita la col·lecció egiptològica Aula Aegyptiaca-Studia, compta amb un fons bibliogràfic privat especialitzat (que té cedit en usdefruit) i és l'hereu de l'arxiu documental del Prof. Jesús López, traspassat el 2002, antic investigador del CNRS, director de la Missió Arqueològica Espanyola a Heracleòpolis Magna (Egipte) entre 1966 i 1968 i col.laborador docent i investigador de l'Institut, tant a la UAB com a la UB.
Agregue este mapa a su sitio web;
Utilizamos cookies y otras tecnologías de seguimiento para mejorar su experiencia de navegación en nuestro sitio web, mostrarle contenido personalizado y anuncios dirigidos, analizar el tráfico de nuestro sitio web y comprender de dónde provienen nuestros visitantes.. Política de privacidad