Berga lokstall, som är en viktig del av Bergas kulturmiljö, är akut rivningshotat. Föreningen Berga lokstall driver sidan för ett bevarande.
Berga lokstall är rivningshotat. I dagsläget är det Trafikverket som äger byggnaden men planerar att riva den. Som den kulturhistoriskt värdefulla byggnad lokstallet är, är det viktigt att den och dess historia bevaras. Inte bara stationsområdet i Berga skulle gå miste om en väldigt vacker byggnad utan hela Berga samhälle, Högsby kommun, Kalmar län och den svenska järnvägen.
Läget är akut då Trafikverket redan i början på maj 2012 lämnade in en ansökan om rivningslov till Högsby kommun. Ärendet togs upp på myndighetsnämndens möte den 14 augusti och rivningslov beviljades. Länsstyrelsens och Kalmar länsmuseums byggnadsantikvarier ställer sig emot en rivning av lokstallet och styrker byggnadens värde i flera rapporter och yttranden där flera anledningar till varför byggnaden bör bevaras lyfts fram.
• Lokstallet är i förhållandevis gott skick och kan ges en ny användning.
• Lokstallet är det enda bevarade utmed Bergabanan och den enda byggnaden som finns kvar i Berga från Bergabanans första tid.
• Loktallets norra fasad mot banan är rikt utsmyckad och visar hur omsorgsfull man var om utformningen av järnvägsmiljön i sin helhet.
• Stationsbyggnaden i Berga är ovanligt välbevarad och lokstallet bidrar till en välbevarad helhetsmiljö.
• Det finns ett lokalt intresse i Berga att byggnaden bevaras och ges en ny användning.
Historia
Berga lokstall uppfördes i samband med den nya järnvägsanslutningen mellan Berga och Kalmar och stod färdigt vid invigningen av den nya järnvägen 1897. Idag är lokstallet den enda byggnaden som står kvar från Kalmarbanans första tid, och de övriga lokstallen längs banan är alla rivna.
Lokstallet uppfördes med en stallplats i typisk tårtbitsform som gav möjlighet till expansion genom tillbyggnad av ytterligare stallplatser. Murarna är uppförda av rödbränt tegel och har särskilt mot spårsidan givits en rikt utsmyckad form med tandsnittsfris mot taket, rundade bågar över fönstren och en indelad fasadyta. Till det rika intrycket bidrar vackra höga originalfönster som ger rikligt med ljus in i lokalerna. Taket är täckt med sinuskorrigerade eternitplattor. Ursprungligen har taket troligen varit täckt med svart tjärpapp. På baksidan finns en långsträckt tillbyggnad som enligt uppgift uppfördes för att rymma tendervagn till ånglok. Byggåret är okänt men kan uppskattas till 1900-talets mitt.
Byggnaden står idag utan användning men har inga allvarliga skador dock ett allmänt eftersatt underhåll vad gäller fönster och tak. Lokstallets södra fasad bär spår av en tillbyggnad, troligtvis av trä, som förstörts i en brand.
Lokstallet har ett högt kulturhistoriskt värde och bär på ett stort industrihistoriskt arv mer mycket att berätta om hur det var att bo och arbeta i Berga stationssamhälle. Det är är mycket angeläget att byggnaden bevaras och ges en ny användning då det bidrar till en välbevarad miljö vid stationsområdet i Berga.
Hjälp oss rädda Bergas lokstall, det sista i sitt slag!
Agregue este mapa a su sitio web;
Utilizamos cookies y otras tecnologías de seguimiento para mejorar su experiencia de navegación en nuestro sitio web, mostrarle contenido personalizado y anuncios dirigidos, analizar el tráfico de nuestro sitio web y comprender de dónde provienen nuestros visitantes.. Política de privacidad